Kom og Dans Esbjerg blev stiftet i 2002
— det 4. KOD miljø i Danmark. Historien er skrevet ud fra citater fra forskellige nøglepersoner som har været en del af KOD Esbjerg.

Inspiration og opstart af foreningen

Erik V. Jakobsen og Gitte (Birgitte Jakobsen) blev i april 2000 inviteret af et par venner til et danse weekendarrangementet “Herregårdsrock” i Kom og Dans Århus. Det blev afholdt på “Lundbæk Landbrugsskole” ved Nibe. Ca. 120 dansere hvoraf en stor del var nordmænd. “Herregårdsrock” fik efterfølgende navnet “Molborock”, da KOD Århus flyttede arrangementet til Rønde.

Erik og Gitte blev grebet af dansen, og var efterfølgende med på sommercamp på Ærø i juli. Herefter fulgte de flere introkurser, og danseaftner primært i KOD Århus,
Erik: “Husker at vi en sommeraften tog et par venner med til Århus, hvor der var introaften på ”Dans på plænen” i det fri. Instruktøren fik lige startet op, men så begyndte det at regne. Arrangementet blev aflyst, og vi måtte køre tilbage til Esbjerg”.
Efter “Herregårdsrock” besluttede vi, at lave et kursus i Esbjerg. Vi lånte Jerne sognehus, aftalte med Djan Hyldgaard Randers samt  Anne-Marie Tinggaard fra Randers, at de skulle komme og undervise fredag/lørdag (efteråret 2001). Anne-Marie var ny instruktør, hun og hendes mand Ove dansede i Randers. Ove dansede ikke ret meget, men han tog på nogle lange ture på rulleskøjter, og monterede et spejl på overfladen af højre hånd, så når han svingede armen ud – kunne han se om der  kom biler bagfra 🙂

2002 Vester Nebel gymnastiksal
I januar startede dansen op i Vester Nebel skoles gymnastiksal. Gitte og Erik gav et repetitions kursus, anden kursus var et weekendkursus i februar, hvor Djan og Anne-Marie underviste.
Stiftende generalforsamling den 10. juni 2002
Erik: “Gymnastiksalen i Vester Nebel havde ikke adgang til køkken, kun en vandhane på toilettet. Alt blev medbragt når der var arrangementer.
De første kursister var bl.a.: Inger & Tony Kirkeby, Christian & Karen Sloth, Kirsten Mulberg, Preben & Karen Hansen fra Varde samt Malene & Claus Boel, Inger & Henrik Henriksen Vester Nebel, samt os – har sikkert glemt nogle , mener vi var 14 kursister.
Og ja – langt de fleste var dansere fra Else og Ove Sørensens danseinstitut (undskyld).
Vi havde et par weekend kurser mere i Vester Nebel, hvorefter Gitte og jeg var blevet instruktør, og jeg overtog undervisningen.
Jeg mener Lars og Lotte var med på et af de sidste kurser i Vester Nebel og Berit startede i Sædding.
Gitte: Vi skulle da også ha’ en danseaften, men ak der kom 1 mand fra Holstebro, der stod vi : Malene, Erik og jeg, og jeg skulle spille.
Djan: Esbjerg var det 4. Kod miljø som blev startet op. Det var for mig personligt en stor oplevelse at arbejde sammen med folkene i Esbjerg, og da især Gitte og Erik som i en årrække var dem som tog ansvar og holdt tingene sammen. Gitte og Erik fik som jeg husker det danserne fra standard dans med på “Kod. Swing” og de udgjorde størstedelen af de første hold. Det var fantastisk at komme weekend efter weekend ned til disse herlige, glade og gæstfrie mennesker, for mig var der en masse læring med kursusvirksomhed og opleve at de værdier som ligger i Kod. Konceptet blive implementeret og på bedste vis ført videre gennem disse herlige mennesker. Jeg er taknemlig for at have fået lov til at opleve KOD Esbjerg se dagens lys.

Gitte skriver: “Vi tog instruktør kursus på Blære skole, så snart det var muligt. Spillerne kunne låne en spillerkasse med CDer , men den var eftertragtet. Så der blev lyttet CDer – hvad man selv havde, bibliotek og cd forretninger eller købt hjem fra Norge”.
Undervisningsmusikken lå på kassette bånd så det var bøvlet.
Vi afholdte danseaften – ikke det store udvalg af dansepartnere – men vi var alle tændte og vilde med swing 💃🏻🕺🏽

Christian Slot Hansen og Karen: Efter at vi havde danset i sognehuset i Jerne, lignede gulvet et bageri, hvor der tabt en sæk mel. Gulvet var var ny ferniseret og ikke beregnet til at danse på. I den første tid var vi så få deltagere, at det godt kunne have endt ud i at klubben/foreningen ikke overlevede. Man gjorde alt for at møde op, da man vidste, at der ikke var plads til frafald.
En aften, hvor vi ikke kunne komme ind i danselokalet, blev vi undervist i firmaet “Olesen og Jensens værksted”, hvor vi dansede mellem maskinerne. Marlene serverede kaffe i kantinen.
I starten var Djan også danselise for Anne-Marie, da han var i gang med at blive uddannet instruktør. Når vi gav udtryk for, at vi fandt det svært at lære dansen, kunne Anne-Marie fortælle at Djan på et tidspunkt var ved at opgive, hvilket man jo ikke forstår, når man ser ham danse nu.

2003
Kirsten Jakobsen: Arne og jeg startede med at danse på Vester Nebel skole jan/feb 2003. Siden gik vi og Michael Eriksen på oplæring i Rødhus Klit (jan 2005 ved Vidar).
Erik: Vi holdte ”Privat sommerfest” i telt i haven hos Marlene og Claus.  Årsagen til at det var Privat, og ikke et ”Kom og Dans” arrangement, var at det ikke var alkoholfrit. 🙂 Kirsten Muldbjerg kom med Napoleonskager til alle dansere. Dansekvaliteten faldt hen på aftenen, men ikke lysten.
Michael: Jeg startede i Vester Nebel som ung knægt på 19 år, var med til Vesterhavs Swing og Herregårdsrock samt oplæring. Ja det er ved at være en del år siden. Har undervist for KOD Esbjerg og nu er jeg i Varde. Jeg var med til at starte et ungdomshold op sammen med Signe ude på Sædding skole, efterfølgende dansede vi på Danmarksgadeskole, hvor vi havde et stort hold.

2004. Erik: Vi afholdte privat sommerfest, og denne gang i Billum forsamlingshus.
Vi havde vores første STORE KOD arrangement med  ”Hofbal”  i Varde. Dette i anledning af Joakims bryllup med Alexandra. Her kom dansere fra Ålborg i bus, og de samlede dansere op i Randers og Århus. Vi var ca. 60 dansere denne aften, og TV glad, kom og optog festlighederne.
2005 Lars og Lotte: Vi startede i 2005 i Vester Nebel. Billedet fra en danseaften som Torsten, Lene, Lars og moi stod for. Det var med fiskenet i loftet og masser af lys. Det var der hvor Kod Esbjerg’s signatur til danseaftner blev født, masser af lys og lyd. Gitte og Lars spillede.

2005 Livø. Her ses Øyvind som ung

Billede af Marianne Siersbæk, der har været forbi og undervise. Modtager en buket for arbejdet.

2006 – 2008 Sædding skole

Erik:  I januar 2006-2007-2008 afholdte vi “Nytårskur”  i vores lokaler på Sædding skole, som siden kom til at hedde Nytårsgalla, og hermed også flyttede til Oksbøl.

 

2006 Lars og Lotte. Vi tog på alle de arrangementerne, så det blev mange ture sammen. Vesterhavsswing i Ålborg, Herregårsrock, Søgne (sommercamp) i Norge og var på oplæring.

          

At deltage på mange arrangementer koster, så der må overnattes simpelt i klasseværelser på luftmadras. Hjemmebragt mad hvis turen går til Norge. Nye trin skal indlæres, musik skal studeres og erfaringer skulle udveksles.

Lars, Lotte og Sabine som har været med helt fra fødderne var små

 

2007 KOD Esbjerg afholder 5 års fødselsdags fest. Vi har i 2023 stadig aktive dansere der husker det (Kirsten, Berith, Christian, Lars & Lotte) – flere ??  Billeder
Kirsten N: jeg startede på Sædding skole til weekendkurser, senere flyttede foreningen til Sønderris. Der har været rigtig mange gode og sjove oplevelser og timer i foreningen.
Berith: jeg husker engang vi var inviteret til en privat fest, fødselaren ville gerne at vise dansen frem. Ove var en stjerne, kom udklædt som Elvis Presley. Han lignede så meget, det var så gennemført, og han så så sjov ud, at vi grinede og grinede og grinede.

Dansen kan være en farlig sport, så frossen mad må til – og våd bliver man også

 

2008 – 2017 Sønderris sognehus

Foreningen flyttede til lokaler i Sognehuset i Sønderris, hvor onsdags kurserne og danseaftener fremadrettet blev afholdt. Nye lokaler, flot indgangsparti, gulvet var perfekt, der var køkkenfaciliteter, og det store lokale kunne opdeles i 3 rum. Foreningen fik også stillet depotrum til rådighed, så højtaler, reklameartikler, lysanlæg, kaffe m.m. kunne opbevares.
2009 Kirsten: KOD Varde startede som satellit til KOD Esbjerg i efterår 2009 og blev en selvstændig klub i 2010. Det var os, Kis & Henning, Karen Margrethe & Peter der startede den op. Arne og jeg var instruktørerne. Arne fortsatte oplæringen og blev vid. instruktør. jeg selv nøjedes med grundinstruktør jobbet og var “vise” for Arne. Jeg blev DJ august 2009.
2009 Inge Foreningen afholder Nytårskur i Sognehuset.for første gang. Billeder derudover fra danseaften.

2010 Inge: Jeg kommer i bestyrelsen og får skabt struktur på tingene. KOD DK afholder Jubilæumsfest i efteråret. Vi tager på besøg i KOD Varde og få talt om bla. en samarbejdsaftale.

KOD Esbjerg afholder oplæringsweekend

2010 Inge Sommerfest i Esbjerg (Sognehuset)

2010 Nytårsgalla i Oksbøl – vintervejr

2011

2012. KOD Esbjerg fejrede deres 10 års fødselsdags fest i Sønderrishallen, hvor temaet var sort/hvid.

           

2013


2014 – Annonce i Jyske Vestkysten

KOD Esbjerg laver opvisning på Fanø

Nytårsgalla 2014

 

2015 Foreningen deltager i “Foreningernes Dag 2015” i september, et årligt begivenhed der foregår på Torvet i Esbjerg. Her et billeder fra Ærø sommercamp, introdans i Sognehuset samt opvisningsdans på Hjerting Strand

Ærø Sommercamp. Masser af gode oplevelser. Dans, hytter, vådt tøj og hygge på campingpladsen

    

2016 Inge Der afholdes mange arrangementer. Her er Lars da vist gået kold

2017 – fejrede KOD Esbjerg deres 15 års fødselsdagsfest i sognehuset, med Drama Queen og tema rød/hvid.


2018 – Lotte og Lars er startet i fotoklub og vi får besøg af den forening, en masse billeder bliver knipset
 

Opvisningsdans er også noget af foreningens arbejde – Lotte og Lars viser deres fine tøj og dans frem

   

2018 Inge Året indeholder danseaftner, generalforsamling – vores køkkenansvarlig Helle Thyhme elsker at bage kager, så generalforsamlingen er et hit, alle medlemmer kommer, tror det er mest pga. kagerne 🙂
Sommeren viser sig fra sin bedste side og vi drager ud til Hjerting Strand. Til foreningernes dag i september danser vi med i gåganden.
Året slutter med juleafslutning i Sognehuset

2019 Lars og Lotte afholder det første “Westcoast” kursus i Esbjerg
Forår 2020 havde vi sidste undervisningsdag i “Sognehuset” i Sønderris. Efter mange timers søgning på nye lokaler, valgte bestyrelsen at nøjes med Sønderrishallen og gymnastiksalen.
Billeder fra Juledans, opvisningsdans på torvet, sommer frokosthygge på Ærø.

2020 – Sønderrishallen og gymnastiksalen

2020 Inge. Vi søger penge hos Spar Nord og vi er heldige.

Vi afholder fælles kursus med Herning “Jump boogie”

2021 “Corona” indhentede os alle og “Nytårsgalla” blev aflyst. I maj kunne benene ikke vente mere, og der blev arrangeret dans med faste partner, god plads, afspritning, mundbind osv. Mange forskellige løsninger skulle introduceres, da regeringen strammede tit.
Tema søndage med fast partner blev oprettet.
Ann og Heidi er nye begynder instruktør og de give den gas med udklædning. Der er også billeder fra opvisningdans på Torvet.

2022 Nytårsgalla blive rykket frem til august, så vi kom ud af “Corona” restriktionerne. Navnet ændres til “Sommergalla”, en svedig weekend, da vejrguderne havde bestemt sig for den varmeste weekend. For en del deltagere blev der også tid til en dukkert i Vesterhavet.
Vi deltager i gymnastikopvisningen i Sønderris og vi tager vores nye udegulv i brug.

   

KOD Esbjerg tager fat i at markedsføre mod at skaffe “Unge” til foreningen. Og Mike tager rollen som ungdomsansvarlig.

2023 – KOD Esbjerg 20 års jubilæumsfest afholdt 1 år for sent. Stor fest i Sønderrishallen i april med band “Mojo Hands”. 2023 bliver også året hvor vi for sidste gang afholder “Sommergalla”. Ung-swing i Esbjerg er nu en realitet 

Instruktør

 • Mike
 • Lisbeth
 • Jens Nørtoft
 • Heidi Hansen
 • Ann
 • Stig Kirkegaard Jensen
 • Gert & Gitte Flensborg
 • Sus og Ib (Stoppet som instruktør)
 • Jette Kragh
 • Niels Kristjansen og Marianne (Stoppet som instruktør)
 • Inge Hansen
 • Michael Eriksen (er i Varde nu)
 • Kis og Henning (er i Varde nu)
 • Kirsten og Arne (Kirsten er flyttet til Horsens og spiller der)
 • Karen M og Peter (flyttede til Ribe) (Stoppet som instruktør)
 • Torsten & Lene (Torsten flyttet til Kbh) (Stoppet som instruktør)
 • Lars og Lotte
 • Erik og Gitte (spiller)

Bestyrelser i KOD Esbjerg

 • 2023 Formand: Inge, Kasserer: Anna Mette, Sekretær: Lisbeth, Næstformand: Susanne A, Medlem: Cecillie, Supp. Sus, Stine
 • 2022 Formand: Inge, Kasserer: Anna Mette, Sekretær: Lisbeth, Næstformand: Lene, Medlem: Susanne A, Supp. Sus, Leila
 • 2021 Formand: Inge, Kasserer: Anna Mette, Sekretær: Lisbeth, Næstformand: Lene, Medlem: Susanne A, Supp. Sus, Leila
 • 2020 Formand: Inge, Kasserer: Anna Mette, Sekretær: Lisbeth, Næstformand: Sus, Medlem: Susanne A, Supp. Jane, Susanne N
 • 2019 Formand: Inge, Kasserer: Anna Mette, Sekretær: Lisbeth, Næstformand: Sus, Medlem: Susanne A, Supp. Teresse og Kent
 • 2018 Formand: Inge, Kasserer: Anna Mette, Næstformand: Sus, Medlem: Helle, Ann, Supp. Stig og Jenny
 • 2017 Formand: Inge, Kasserer: Sus, Sekr. Anna Mette, Helle, Linda, Suppl: Flemming, Regitse
 • 2016 Formand: Inge. Kasserer: Sus, Sekr. Anna Mette, Helle, Lotte, Anne Mette, Suppl. Lars og Tommy
 • 2015 Formand: Niels Kristjansen. Kasserer: Susanne, Næstformand: Lene, Sekr.  Anne Mette, Helle, Suppl. Mai og Ralph
  Antal nedsat til 5 personer
 • 2014 Formand: Inge Hansen/Niels K. Kasserer: Sus, Sekr.: Susanne N, Medlem: Flemming, Helle, Lars, Niels, Suppl. Hanne + Lotte, Bent
 • 2013 Formand: Inge Hansen. Kasserer: Sus, Næstformand: Lotte, Sekr.: Susanne N, Medlem: Helle, Lars, Ove Suppl. Hanne
 • 2012 Formand: Inge Hansen, Kasserer: Sus, Næstformand: Lotte,  Sekr.: Susanne N, Medlem: Helle og Lars Suppl. Flemming + Hanne
 • 2011 Formand: Inge Hansen, Kasserer: Sus, Sekr. Susanne N, Medlem: Lotte, Ove, Sus, Suppl.: Niels , Berith
 • 2010 Formand: Torsten Knaack, Kasserer: Eva, Sekr.: Inge H, Næstformand: Ove, Medlem: Lotte, Johnny, Signe, Suppl: Tanja, Johnny
 • 2009 Formand: Lars Mørk, Kasserer: Torsten, Sekr.: Ove, Næstformand: Erik, Medlem: Signe, Tina/Jonny, Lotte, Sup. Tanja og Johnny
 • 2008 Formand: Lars Mørk, Kasserer: Torsten, Sekr.: Tina, Næstformand: Erik, Medlem: Lars og Marlene, Poul, Supp. Lotte og Michael Eriksen
 • 2007 Formand: Marlene Boel. Kasserer: Torsten, Sekr.: Torsten, Næstformand: Erik, Medlem Kirsten, Poul, Lars, Supp. Lotte og Michael
 • 2006 Formand: Marlene Boel, Kasserer: Kirsten J, Sekr.: Henning Conradsen, Næstformand: Erik, Medlem: Lars, Michael, Jørgen Svendsen, Supp. Peder og Lotte
 • 2005 Formand: Marlene Boel, Kasserer: Kirsten Jacobsen, Sekr.: Tonny K., Næstformand: Erik, Medlem: Michael, Henning, Jørgen, suppl. Peder Bertramsen og Kirsten Mulberg
 • 2004 Formand: Erik V. Jakobsen, Kasserer: Kirsten Jakobsen, Sekr.: Tonny K, Næstformand: Preben Nielsen, Medlem: Inger K.
 • 2003 Formand: Erik V. Jakobsen, Kasserer: Henrik H, Sekretær: Marlene Boel, Næstformand: Preben Nielsen, Medlem: Inger Kirkeby. Suppl. Tonny Kirkeby og Claus Boel

   

Nytårsgalla Billeder

 

Dansens historie

Nordmanden Johan Fasting startede i 70’erne ”Kom og Dans Norge”.
Dansen bygger på gammel norsk tradition med rødder i Lindy-hopperne i USA. Johan har tilføjet sit danse-oplæg sociale formål

 • At arbejde for et socialt miljø omkring dans, hvor alle kan være med
 • Gennem dansen at fremme danseglæden, fysisk udfoldelse og socialt samvær
 • Ikke at blande dans og alkohol for på den måde at højne dansekvaliteten og danseglæden

I 1993 tog Winni Møller oplægget med fra Norge til Danmark, hvor hun startede i Århus. I dag er der over 30 foreninger rundt omkring i landet. Nogle byer har særlige unge hold.
I Norge er ”Kom og Dans” en kommerciel forretning, hvorimod det i Danmark er lavet som frivillige foreninger. Foreningen ”Kom og Dans Danmark” hører ind under Norge. For at sikre Johan Fastings danseteknikker er der udpeget 3 personer i Danmark, som har til opgave at sikre danseformerne (hovedbestyrelsen).
Derudover er der en ”Kom og Dans Danmark” bestyrelse, som bliver valgt på en årlig generalforsamling – ligesom hver enkelt forening har deres egen bestyrelse.

 1. Århus
 2. Aaars
 3. Randers
 4. Esbjerg
 5. Holstebro
 6. Aalborg